Image

Sarbak István

Számomra a pszichoterápiás munka általában egy hosszabb folyamat, amelyben a konkrét problémák mentén egyre mélyebben próbáljuk megérteni és megélni a nehézség hátterében álló valódi érzelmeket, kapcsolódási módokat, beleértve a terápiás kapcsolat alakulását is. Ebben egyre nagyobb biztonsággal lehet befelé is tekinteni: találkozni kérdésekkel, kínzó érzésekkel, hiányokkal.
Az önmagunkkal való munka vihet közelebb a többi emberhez is, miközben közeledni tudunk a szabadabb, valódi személyiségünkhöz: ahhoz, aki egyre jobban képes szeretni és szeretve lenni, de aki aktívan szembe tud nézni akár a válaszok hiányával, frusztrációval, szorongással is.
Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végeztem pszichológusként klinikai- és egészségpszichológia szakirányon, emellett és ezt követően gyerekekkel kezdtem dolgozni különböző gyermekpszichiátriai osztályokon. Ez általában diagnosztikát, krízisintervenciót és terápiát jelentett, szoros együttműködésben a szülőkkel, gondozókkal. Ezzel párhuzamosan munkámban egyre nagyobb teret kapott a felnőttek pszichoterápiája is, így a Kréné rendelőben felnőtt pácienseket fogadok. A diploma megszerzése óta folyamatosan képzéseken veszek részt, ezek mellett szemléletemet meghatározza analitikusan orientált sajátélményű önismeretem is.

Fiatalokkal, felnőttekkel is gyakran használom az autogén tréninget, ami egy relaxációs technika, amit egy idő után önállóan is teljes értékűen tudnak használni. Munkámat áthatja az egzisztenciális-humanisztikus pszichológiai megközelítés, vagyis saját létünk sajátosságainak vizsgálata, a nehézségeink, problémáink ’emberi’ oldalának meglátása. Természetesen hiszem, hogy fontosak a technikák, módszerek, de alapvetően az együtt töltött idő, a személyesség kibontakozása, a dinamikusan változó kapcsolat teremtheti meg a változáshoz, gyógyuláshoz, szemléletváltáshoz szükséges potenciált, vagy olykor maga ez a kapcsolat a változás. Ez pedig sokszor élvezetes mindannyiunknak, sokszor megterhelő, de mindenképp emberi.

Szakképzések:

2007-2013. ELTE PPK Pszichológia, klinikai- és egészségpszichológia szakirány
2013-2014. Családterápia: elmélet és módszertan
2014-2018. Klinkai szakpszichológus szakképzés – Debrecen
2018-tól Pszichoterapeuta szakképzés – Tündérhegy

Munkahelyek:

2010-2013 ELTE Kortárs Segítő
2012-2014 Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátria
2013. Bolyai Gyermekotthon
2014-2018 Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Gyermek- és serdülőpszichiátria
2016-tól Magánpraxis
2015-2018 Gödi Piarista Szakgimnázium
2018-től Bethesda Gyermekkórház Mentálhigiénés részleg