SZAKMAI ÉLETÜNK

KRÉNÉ SZOMBAT – Szakmai Műhely

Rendelőnkben a Covid időszakot megelőzően rendszeresen szerveztünk szakmai műhelyeket, Kréné Szombat néven.

A megszakadt hagyományt 2022. tavaszára sikerült újraéleszteni a szervezési folyamat újragondolásával együtt. Ekkor dr. Merényi Márta volt meghívott előadónk, aki Testet (t)ölt az interszubjektivitás címen, a terápiás térben zajló testi kommunikáció fókuszával tartott a csapat számára interaktív, testet-lelket-szellemet egyaránt megmozgató előadást, esetszimulációval kiegészítve.

A program sikerére való tekintettel idén folytattuk a Kréné Szombat szervezését. A műhelyek témájának kiválasztásában mindig nagy hangsúlyt fektetünk aktuális klinikai kérdéseinkre, ezek szakmai elmélyítésére, kibontására. Az utóbbi időszakban egy rendkívül nehéz kérdéskör, a szuicidum és öndestrukció más formáinak terápiás megjelenése és kezelése foglalkoztatott minket.

Ennek nyomán, 2023. június 10-én került megrendezésre Csáky-Pallavicini Krisztina meghívásával az Öndestrukció és szuicid késztetések kezelése az Áttétel Fókuszú Pszichoterápia (TFP – Transference Focused Pshychotherapy) eszközeivel című interaktív előadás és műhely.

Megismerkedhettünk egy specifikus pszichodinamikus módszertani irányzat, az TFP által képviselt keretrendszerrel, amely a krízishelyzetek kezelésében prioritásként kezeli a terápia melletti elköteleződés és felelősségi körök azonnali helyreállítását. A módszer szemlélete szerint ezzel teremtődhet csak meg ismét az a tér, melyben a veszélyeztető cselekedetek megértése, a pszichés motívumok feltárása is biztonságosan kezdeményezhető.

Az előadás a csapatot aktív kérdezésre sarkallta, megmozgatva saját kérdéseinket és azt az általánosabb témát, hogy hogyan integrálható az TFP szemlélete, eszköztára rendelői működésünk és egyéni munkamódunk kereteibe. Krisztina kérdéseinkre adott válaszai hitelesen tükrözték a módszer abban való rendíthetetlen hitét, hogy a krízishelyzetek átívelésében elődleges jelentősége van a terapeuta és a páciensek gyógyulni, megküzdeni vágyó része között létrejövő szövetség megszilárdításának.